MAKROBIOTIKA

Georges Ohsawa
georges-ohsawa_15293

ZEN makrobiotiKE

UMETNOST PODMLAĐIVANJA I DUGOG ŽIVOTA

Ying-Yang

teorija Yin e Yang

SVE ŠTO JE IMA POČETAK IMA I KRAJ

5-elementi

Teorija di pet elemenata ili pet mutacija i pet kopia organa

VODA – DRVO – VATRA – ZEMLJA – METAL

BUBREZI – JETRA – SRCE – STOMAK – PLUĆA

ZEN MAKROBIOTIKE

Makro=velik Bios=život

Sreća, šta je cilj svakom na ovome svetu, pre nekoliko hiljada godina, od mudraca dalekog istoka, dobilo je definiciju koja izgleda još uvek mnogo aktuelna:                Po njima, srećan čovek je:                                                                                                   1. ko ima zdrav, dug život i kojeg sve interesuje                                                               2. ko ne brine oko novca                                                                                                     3. ko instiktivno ume da izbegne nezgode i probleme koje vode u preranu smrt       4. ko shvati da je univerzum uređen na svim nivoima po prirodnim pravilima.           5. ko nema želju da “svetli” na prvom mestu, šta prouzrokuje pad na poslednje, 

Bolest i nesreća su dva moguća rezultata našeg lošeg ponašanja, oni su u stvari opomena za neke naše navike ili ponašanje kojim mi kršimo određena prirodna pravila. Teorija Makrobiotike je jednostavna ali je u današnja vremena teška za shvaćanje i teška za primenu u svakidašnji životu. U današnja vremena jednostavne stvari su najteže za razumeti.

JEDNA TEORIJA BEZ MOGUĆNOSTI DA SE PRAKTIKUJE JE BESKORISNA, KAO ŠTO JE I PRAKSA KOJA JE BEZ JEDNOSTAVNE I JASNE TEORIJE OPASNA

MAKROBIOTIKA, AKO SE PRIMENI NA ISPRAVAN NAČIN, U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU MOŽE DA PROMENI NAŠU PROJEKCIJU. NA MOMENTAT TREBA DA RAZMISLIMO U KAKVOJ SE SITUACIJI NALAZIMO SA NAMA SAMIM, SA DRUGIMA, SA NAŠIM ZDRAVLJEM, SA NAŠIM NAVIKAMA I DA PREDVIDIMO NAŠU PROJEKCIJU NA KRATKI I DUGI VREMENSKI PERIOD, AKO POSTOJI NEŠTO ŠTA BISTE RADO MENJALI PROBAJTE DA PRIMENITE MAKROBIOTIKU U VAŠEM SVAKODNEVNOM ŽIVOTU. TO ŠTA MORATE DA RADITE I NA KOJI NAČIN ZAVISI OD VAŠE AKTUELNE KONDICIJE, ZAVISI OD VAŠEG FIZIČKOG, MENTALNOG I DUHOVNOG STANJA. ZNAJTE DA JE AROGANCIJU NAJTEŽE IZLEČITI. LJUDI RADIJE MENJAJU LIČNE ORGANE DA NEBI MORALI MENJATI LIČNE NAVIKE. 

MAKROBIOTIKA JE JEDNOSTAVNA ALI NJENA APLIKACIJA  JE DELIKATNA I MOŠE BITI SLOŠENA.  ZAPRAVO JE MNOGO TEŠKO U DANAŠNJE VREME PRONAĆI NAMIRNICE I PIĆA KOJA NISU VEŠTAČKA I INDUSTRIJSKI MANIPULISANA. U PRODAVNICAMA VIDITE NAMIRNICE N.P.R. MLEKO. KOJE NA PRVI POGLED IMA SVE KARAKTERISTIKE MLEKA (NA AMBALAŽI PIŠE MLEKO I BELE JE BOJE) ALI ONO NIJE MLEKO U SVOM OSNOVNOM ZNAČENJU. NEMA NIŠTA ZAJEDNIČKO SA ISKONSKIM MLEKOM. TAKOZVANO MLEKO U PRODAVNICI JE IZGUBILO SVE PRIRODNE SASTOJKE POČEVŠI OD KRAVE (KOJA U SEBI SADRŽI PRILIČNU MASU ANTIBIOTIKA I DRUGIH LEKOVA) OD KOJE SE GRABI I OTIMA NA SISTEMATSKI I INDUSTIJSKI NAČIN TEČNOST KOJU NAZIVAMO MLEKOM. POSLE TA TEČNOST PROLAZI KROZ INDUSTIJKI PROCES PRERADE DA NA KRAJU IMAMO JEDNU BELU TEČNOST KOJU KORISTIMO KAO NAMIRNICU U SKORO CELOM NAŠEM ŽIVOTU. TELE U PRIRODNIM USLOVIMA, KAD MALO ODRASTE PREKIDA DA KORISTI MAJČINO (KRAVLJE) MLEKO JER PRATI PRIRODNE PROCESE I ZAKONE. JEDINO LJUDSKO BIĆE NA CELOM SVETU NASTAVLJA DA KORISTI MLEKO (OD DRUGIH MAJKI) I KAO ODRASLA OSOBA. REĆI ĆE NAM: MLEKO JE BOGATO KALCIJUMOM, ZATO SE TREBA PITI. SMATRAMO DA TAJ KALCIJUM NEMA NIKAKVE VEZE SA KALCIJUMOM KOJI JE POTREBAN ZA LJUDSKU UPOTREBU. NAZIVAMO GA ISTIM IMENOM ALI JE KOMPLETNO RAZLIČITA STVAR.        NEKE STVARI MOGU DA:                                                                                                                              “IZGLEDAJU ISTO ALI SU RAZLIČITE,                                                                                                              RAZLIČITE SU A IZLEDAJU ISTO”.

PRE EVENTUALNOG RAZMIŠLJANJA KOJE DIREKTIVE DA SLEDITE U MATERIJI MAKROBIOTIKE KOJE GLEDAJU VAŠE ZDRAVLJE POTEBNO JE DA PREISPITATE VAŠU AKTUELNU KONDICIJU SA JEDNIM JEDNOSTAVNIM TESTOM. SEDAM PITANJA O FISIOLOŠKOM, MENTALNOM I DUHOVNOM STANJU. PRVA TRI DONOSE PO 5 POENA, ZA ČETVRTO I PETO PITANJE MOŽETE DOBITI PO 10 POENA ZA SVAKU, ZA ŠESTO ISTO TAKO 10 POENA I ZA SEDMU, NAJVAŽNIJE PITANJE 55 POENA. AKO PROĐETE TEST SA 60 POENA OD UKUPNIH 100 VI STE U ODLIČNOJ KONDICIJI I NEMATE RAZLOGA NIŠTA DA MENJATE.

AKO ŽELITE DA URADITE TEST IDITE NA KONTAKT I POŠALJITE VAŠ E-MAIL. DOBIĆETE TEST NA ISPUNJAVANJE. 

YIN - YANG

Od univerzuma do atoma, ceo svet je regulisan sa dve snage koje su u međusobnom odnosu antagonističke i komplementarne. One se na dalekom istoku nazivaju Yin i Yang. ovo je mnogo teško razumeti i primeniti na način zapadnog razmišljanja. Probajmo da objasnimo:

Istočnjačka filosofija smatra da ništa ne postoji na ovome svetu šta nije Yin i Yang, snaga centrifuge i centipetalna snaga . Centipetalna snaga je stezujuća i prouzrokuje zvuk, pokret, toplotu, svetlost. Snaga centrifuge je espanzivna i izvor je tišine,, mira, hladnoće i tame. Yin proizvodi Yang i Yang proizvodi Yin

Red u kosmosu protumačen u sedam principa dinamike i logike:

  1. Sve to šta ima početak ima i kraj
  2. Sve to šta ima lice ima i naličje
  3. Ništa nije indentično
  4. Što je veće lice veće je i naličje
  5. Svaki antagonist je i komplementaran
  6. Yin i Yang su dve kategorije svake polarizacije. Oni su antagonisti i komplementarni
  7. Yin i Yang su dve ruke Beskonačnog (Jednog, Tao, Priroda, Stvaraoc)
fizički primeri:

yin

ekspanzija 

širenje

spoljno

prostor 

uzlazni 

hladno 

ljubičasto 

voda 

meko

yang

kontakcija  

sažimanje

unutrašnje 

vreme

silazni

toplo 

crveno 

vatra 

tvrdo

 

biološki primeri:

yin

flora

salate 

list 

plod 

biljojed 

simpatički nervni sistem 

širenje zenice 

yang

fauna 

žitarice 

koren 

seme 

mesojed 

parasimpatički nervni sistem 

skupljanje zenice 

 

relativni primeri:

yin

sever

istok

slon 

žalost  

brzo 

gljiva 

zima 

žensko 

mlad 

levo 

lovina

yang

jug 

zapad 

miš 

radost 

sporo

hrast 

leto 

muško 

star 

desno 

lovac

 

primeri u ishrani: žitarice od više na manje

yin

kukuruz 

raž

ječam  

zob

yang

pirinač 

proso

pšenica 

heljda

 

primeri u ishrani: povrće od više na manje

yin

patlidžan 

paradajz

krompir

paprika 

krastavci 

tikvice

španat 

pečurke  

grašak 

celer 

karfiol 

yang

šargarepa 

peršun

luk 

cicoria

repa 

rotkva 

tikva 

praziluk 

kelj 

salata  

maslačak 

 

Vi se pitate šta je to šta treba da jedem i pijem? Dali je potrebno da se hranim na vegetarijanski način ili ne? Odlučite to malo kasnije, za sada razmišljajte o podeli na Yin i Yang. To je za vas jedna nova teorija. Ako želite saznati više o teoriji idite na KONTAKT i pošaljite vaš e-mail.

 

teorija pet elemenata i pet kopia organa

NEKI PRIMERI PRONAĐENI NA MREŽI

VODA - bubrezi i bešika
DRVO - jetra i žučna kesa
VATRA - srce i tanko crevo
ZEMLJA - želudac i slezina gušternjača
METAL - pluća i debelo crevo

Ljudsko biće se može smatrati krajni cilj dugog i kompleksnog puta evolucije. Na početku je postojao samo gas. od njega su stvoreni minerali, sledela je flora i potom fauna. Na kraju se razvilo ljudsko biće. Ljudsko biće zajedno sa svime šta postoji u prirodi je predmet temeljnih zakona koje važe u kosmosu. Snage kosmičke privlačnosti i odbojnosti pre i posle rođenja. Ishrana i fizičko mentalni status majke u toku trudnoće. Ambijent i ishrana tokom razvoja su samo neki od faktora koji odlučuju o posebnost svakog ljudskog bića.

Isti ti faktori, tokom životnog puta jedne osobe određuju njegov status zdravlja i stanja. Razvijajući se jednom do odrasle dobi njegov stas je dovršen i organizam pronađe svoj lični balans koji može biti manje ili više zdrav , manje ili više ne siguran. To zavisi od kombinacija elemenata i stimulisanja koje unosi svakodnevno. Teorija pet elemenata je ključ da bismo shvatili formiranje sveta i živih bića. Ta teorija nam objašnjava prirodne fenomene i cikluse. Ta teorija se razvila i produbljivala u drevnoj Kini. Broj pet elemenata nalazi svoju bazu u teoriji Yin i Yang. Droj pet je dinamičan i tih pet elemenata su u stalnoj vezi i međusobnom odnosu. U toj teoriji pet elemenata sa svakim od njih su povezani organi, boje, čula, ukusa, podsticaja, raspoloženja…

Svaki elemenat je satvoren od jedne posebne kosmičke energije generisana dinamikom Yin i Yang. Ta neprekidna dinamika Yin i Yang stvara ne prekidnu dinamiku i odnos i pet elemenata i pet kopia organa. Taj dinamički proces može biti brz i može  biti spor. Na kratku, srednju i dugu vremensku distancu. Taj ciklus može biti: ciklus stvaranja, ciklus kontrole i ciclus destrukcije.. 

od jutra

AUTOMASAŽA

do večeri

DISANJE